Mentoring [#1] – Η αξία της συμβουλευτικής καθοδήγησης στην καριέρα σου

Σε προηγούμενο άρθρο αναφερθήκαμε στην αξία του να είμαστε ανοιχτοί να αναζητήσουμε πηγές έμπνευσης και καθοδήγησης όταν χτίζουμε την δουλειά | καριέρα | επιχείρηση των ονείρων μας. Σήμερα θα αναδείξουμε την αξία της συμβουλευτικής καθοδήγησης, ή αλλιώς του mentoring όπως έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται ευρύτερα. Τι είναι και ποιός είναι ο ρόλος ενός μέντορα;

Θυμάσαι κάποια στιγμή στην καριέρα σου τον άνθρωπο εκείνο που έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την πορεία σου; Που είχε ρόλο καθοδηγητή, συμβούλου και προτύπου; Που παρατηρούσες ό,τι έκανε και ό,τι έλεγε, το πως και το γιατί το έλεγε; Που, βλέποντας τον, σκεφτόσουν πόσο θα ήθελες να του μοιάσεις;

Οι περισσότεροι έχουμε να θυμηθούμε τουλάχιστον έναν άνθρωπο, ο οποίος σε κάποια φάση της σταδιοδρομίας μας, ήταν εκεί και, συνειδητά ή μη, ανέλαβε να παίξει αυτό τον ρόλο. Προσωπικά, μπορώ να θυμηθώ αρκετούς ανθρώπους, κυρίως γυναίκες, οι οποίες διαδοχικά ή ταυτόχρονα, εν γνώσει τους ή όχι, είχαν αυτό τον ρόλο στη ζωή μου. Σήμερα βρίσκομαι σε έναν επαγγελματικό χώρο, όπου αυτός ο ρόλος έχει πραγματική υπόσταση και όνομα. Έτσι γνωρίζω με βεβαιότητα πόσο καθοριστικός είναι ο/η μέντορας για την επιτυχία και την πρόοδο ενός ανθρώπου.

Τι είναι μέντορας;

Φαντάσου ότι θέλεις να πας για πεζοπορία στο βουνό και θέλεις να αποφύγεις τις κακοτοπιές.  Σίγουρα θα προτιμήσεις να το κάνεις αυτό με έναν οδηγό και όχι μόνη σου. Κάπως έτσι είναι και ο/η μέντορας.

Είναι ο άνθρωπος που έχει ήδη διασχίσει τη διαδρομή. Που γνωρίζει τις κακοτοπιές και θα αναλάβει να σου δείξει έναν σίγουρο και ασφαλή δρόμο, εν προκειμένω, στην καριέρα σου. Άρα, είτε είσαι επιχειρηματίας που τώρα ξεκινάς, επαγγελματίας που θέλεις να εδραιωθείς στον χώρο σου ή κάνεις ένα νέο ξεκίνημα σε έναν εντελώς διαφορετικό για εσένα χώρο, μέντορας (Mentor) είναι κάποιος/α που θα σε βοηθήσει να χτίσεις την επιχείρησή σου ή να βρεις το ρυθμό σου στην καριέρα σου. Θα σου προσφέρει συμβουλές και καθοδήγηση, έμπνευση και παρακίνηση, και σίγουρα θα είναι εκεί για μία καλοπροαίρετη και ουσιαστική κριτική.

Mentoring – Συμβουλευτική Καθοδήγηση

Η

συμβουλευτική καθοδήγηση βασίζεται στη γενική παραδοχή ότι όλα τα μέλη μιας ομάδας έχουν δυνατότητες βελτίωσης. Η προϋπόθεση είναι το περιβάλλον στο οποίο εντάσσονται να διευκολύνει και να ενισχύει τη βελτίωση. Αποτελεί μία πρακτική, η οποία υιοθετείται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Στόχος είναι η υποστήριξη και η ενίσχυση των ατόμων, μέσω της μεταφοράς τεχνογνωσίας και γνώσεων από έμπειρα  σε έναν χώρο άτομα σε λιγότερο έμπειρα.

Σε κάποιους χώρους το mentoring-συμβουλευτική καθοδήγηση είναι οργανωμένο και συντονισμένο (υπάρχουν εκπαιδευτικοί οργανισμοί και εταιρείες με προγράμματα mentoring). Υπάρχουν άλλοι επαγγελματικοί χώροι, όπου το mentoring αποτελεί πυρήνα και αναπόσπαστο κομμάτι του τρόπου λειτουργίας της ίδιας της δραστηριότητας, όπως συμβαίνει στην δική μου περίπτωση. Και τέλος, υπάρχουν και χώροι που δεν υπάρχει κάτι οργανωμένο και χρειάζεται εσύ να δημιουργήσεις μία σχέση mentor – mentee με κάποιον/α.

Στην Ελλάδα, εάν το ψάξεις, θα βρεις καλά οργανωμένα δίκτυα που προσφέρουν συμβουλευτική καθοδήγηση. Κάποια μάλιστα δίνουν έμφαση στο mentoring σε νέους και νέες ή σε γυναίκες επιχειρηματίες ή επαγγελματίες.

Εάν βρήκες το άρθρο χρήσιμο, προώθησέ το σε κάποιον/α που ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα γι’ αυτό. Στο επόμενο άρθρο της σειράς “Mentoring – Συμβουλευτική Καθοδήγηση” θα μιλήσουμε για τα χαρακτηριστικά και τις δεξιότητες του μέντορα που κάνει τη διαφορά.

Φιλικά,

 

📷Photo by Marcos Paulo Prado on Unsplash

What do you think?

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

No Comments Yet.

Previous
Terra Incognita – Η ζωή σε εδάφη αχαρτογράφητα
Mentoring [#1] – Η αξία της συμβουλευτικής καθοδήγησης στην καριέρα σου