Εργασία από οπουδήποτε: το next-big-thing στην εργασία

Οι άνθρωποι είμαστε προσαρμοστικά πλάσματα και δοθείσης της ευκαιρίας (ή εμφανιζόμενης της ανάγκης) μπορούμε να επιδείξουμε μεγάλες δόσεις ευελιξίας. Σε αυτό το ρυθμό κινείται τους τελευταίους μήνες η πραγματικότητα πολλών επαγγελματιών. Κι όμως το μοντέλο “εργασία από το σπίτι”, που κυριάρχησε στις ζωές πολλών το τελευταίο διάστημα, μοιάζει ήδη ξεπερασμένο ή μη λειτουργικό. Οργανισμοί σε παγκόσμιο επίπεδο σχεδιάζουν τη μετάβαση στο επόμενο στάδιο αυτού. Η “εργασία από οπουδήποτε” ήρθε για να μείνει και θα λέγαμε ότι είναι το next big thing στη ζωή των επαγγελματιών, ανεξαρτήτως του χώρου που κινούνται.

Εργασία από οπουδήποτε – Τι είναι

Μ

έχρι πρότινος ήταν μία τάση ιδιαίτερα δημοφιλής στους millennials ή επαγγελματίες συγκεκριμένων κλάδων. Κάποιες εταιρείες είχαν αρχίσει να προσφέρουν τη δυνατότητα στους υπαλλήλους τους να εργάζονται όποτε, όπως και από όπου εκείνοι το επιλέξουν, κάτι που ήταν ακόμα σε δοκιμαστικό στάδιο. Ώσπου μπήκε στην ζωή μας ο κορονοιός και άρχισε να αφορά ολοένα και περισσότερους ανθρώπους.

Από την πλευρά των εργαζόμενων, τα τελευταία χρόνια είχε αρχίσει να διαφαίνεται η έντονη ανάγκη για αλλαγή στις συνθήκες εργασίας. Η ανάγκη για περισσότερη ελευθερία και ευελιξία στην καθημέρινότητά τους. Έτσι, η δυνατότητα να επιλέγουν από που θα εργαστούν, άρχισε να είναι βασικό κριτήριο επιλογής ή απόρριψης μίας θέσης εργασίας.

Η νέα παγκόσμια τάση στην εργασία

Η εργασία από οπουδήποτε μπορεί να πάρει διάφορες μορφές. Μπορεί να σημαίνει εργασία με φυσική παρουσία κάποιες ώρες ή μέρες στο γραφείο και άλλες εκτός, εκτός γραφείου εντελώς ή τον συνδυασμό όλων των παραπάνω συνθηκών. Μπορεί να σημαίνει κάποιες ημέρες σε μία χώρα και άλλες σε άλλη, εντός και εκτός γραφείου.

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι θέλουν την ελευθερία που προσφέρει το work-from-anywhere μοντέλο εργασίας.

-Θέλουν να μπορούν να επιλέξουν να εργαστούν στον χώρο που βγάζει τον καλύτερο, δημιουργικότερο και πιο παραγωγικό εαυτό τους.-

Θέλουν να έχουν την ελευθερία να χωρούν την δουλειά στην ζωή τους και όχι το αντίστροφο. Να μπορούν να γλυτώσουν χρόνο από άσκοπες μετακινήσεις και να τον επενδύσουν στο να μάθουν κάτι νέο. Ή να είναι κοντά στους ανθρώπους τους που χρειάζονται την παρουσία και τη φροντίδα τους. Ή να ζήσουν με ένα τρόπο λιγότερο κοστοβόρο σε ενέργεια.

Για άλλους πάλι, αυτή η μετάβαση μπορεί να αποτελεί αναγκαίο κακό σε μία ούτως ή άλλως περίεργη περιρρέουσα κατάσταση και όλα τα θετικά να είναι πολύ μικρά για να εξισορροπήσουν τα μειονεκτήματα που βλέπουν σε αυτό.

Είτε αποτελεί ευσεβή πόθο είτε αναγκαίο κακό, το βέβαιο είναι ότι, όπως και κάθετι νέο, χρειάζεται να ληφθούν υπόψη και εδώ οι αναγκαίες συνθήκες που θα βοηθήσουν, όποιον το εντάξει στη ζωή του, να προσαρμοστεί και να δημιουργήσει μία αποδοτική και δημιουργική ρουτίνα εργασίας.

Εργάζομαι και εγώ από οπουδήποτε για περισσότερα από δέκα χρόνια και ετοίμασα ένα σύντομο βίντεο με πρακτικές συμβουλές που θα κάνουν την μετάβαση σου στο work-from-anywhere μοντέλο γρήγορη και ομαλή.

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να απολαύσεις τη μεγάλη ελευθερία που προσφέρει η δυνατότητα να επιλέγεις το που θα εργαστείς. Κάθε μέρα!

Spotify_white
Podcast stories on Soundcloud
Apple_White

Έχεις μπει και εσύ για τα καλά σε ρυθμούς “εργασία-από-οπουδήποτε”; Μοιράσου στα σχόλια τις πρακτικές που σε βοηθούν. Υπάρχει τουλάχιστον ένας άνθρωπος ανάμεσά μας που περιμένει να μάθει από τη δική σου εμπειρία.

Ευχαριστώ που ήσουν εδώ! Ραντεβού στο επόμενο post.

What do you think?

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

No Comments Yet.

Previous
Παραδείγματα καθημερινής ηγεσίας – RealLifeTalks #3
Εργασία από οπουδήποτε: το next-big-thing στην εργασία